« Hem

Avdelningar
 » Kryddor
 » Mat
 » Medicin


Resurser
 » Arkiv
 » Länkar


Övrigt
 » In English
 » Om oss

Mat: Olivolja

Olivolja i mat har varit vanligt runt medelhavet i mer än 3000 år. Olivolja är ett beprövat livsmedel bland oljor (matoljor, vegetabilisk olja) med bra näringsinnehåll. Olivoljan består huvudsakligen av fetter främst då baserade på den omättade fettsyran oljesyra.

Traditionellt har man använt sig av extra jungfrulig olivolja (Extra Virgine Olive Oil). Det är en kallpressad olivolja som framställts med en mekanisk press av oliver vid låga temperaturer. Oliver innehåller både vatten, kolhydrater och proteiner men dessa beståndsdelar förs i ringa grad över till olivoljan. 

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja. Några droppar ger smak direkt: Flaviola.se

Utöver fetter finns det i kallpressad olivolja en mängd olika andra ämnen i små mängder. Det är ämnen finns naturligt i oliverna bland annat för att bevara och skydda dessa. En del fungerar som smakämnen och liknar ofta ämnen som ger smak till kryddor. Antioxidanter finns naturligt i oliverna för att oljan i oliverna inte skall härskna och förstöras.

Olivolja passar till nästan all sorts mat: bröd, pasta, ris, potatis och naturligtvis sallad. Med små mängder av en Flaviola kryddoljor, baserad på t.ex. olivolja, kan man med en minimal mängd fett ersätta skadlig sås och onödigt salt. Det finns sådan kryddoljor baserade på rapsolja som också innehåller värdefulla omega-3 fettsyror. Några droppar här och där så får maten härlig färg och doft. Flaviola kryddoljor kan köpas från Arealia och är tillverkade av utvalda kryddor, kallpressad olivolja samt rapsolja för att tillföra omega 3 fettsyror. Inget salt, socker eller andra skadliga ämnen ingår i dessa.

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja. Några droppar ger smak direkt: Flaviola.se

 av Jim Olsson
Publicerad: Dec 9, 2006Tillbaka Upp Skicka
 

Ta makten i köket
Crème fraiche tillbaka till ursprunget
Vörtbröd vad innehåller det?
Vilka kryddor innehåller pepparkakor?
Kryddmax: Om mat med kryddorna i centrum
Inlagd sill, kryddsill och sillkryddor
Glögg vad är det
Mat: Olivolja
Kryddad mat
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy