« Hem

Avdelningar
 » Kryddor
 » Mat
 » Medicin


Resurser
 » Arkiv
 » Länkar


Övrigt
 » In English
 » Om oss

Glögg vad är det

Ursprungligen var glögg en form av glödgat (upphettat) och kryddvin.

I Sverige är det en del av jultraditionen sedan 1500-talet. Liknande produkter förekommer vintertid i de flesta länder i Europa. Vin blev ofta dåligt och surnade efter några månaders förvaring. Det kunde göras drickbart igen genom att serveras varmt med kryddor och socker.

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se

Vanliga glöggkryddor är: ingefära, pomeransskal, kanel, kardemumma och kryddnejlikor.

Andra kryddor som kan förekomma i glögg är svarta vinbär, vanilj, citrus t.ex. apelsin. Speciellt russin men också ibland fikon och mandel tillsätts ofta till glöggen.

Färdig glögg:
Alkoholfri glögg med max 0,5% alkoholhalt.
Lättglögg med ca 1-5% alkoholhalt.
Vinglögg med mindre än 15% alkoholhalt.
Starkvinsglögg med en alkoholhalt 15-22%.

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se



av Jim Olsson
Publicerad: Dec 14, 2006



Tillbaka Upp Skicka
 

Ta makten i köket
Crème fraiche tillbaka till ursprunget
Vörtbröd vad innehåller det?
Vilka kryddor innehåller pepparkakor?
Kryddmax: Om mat med kryddorna i centrum
Inlagd sill, kryddsill och sillkryddor
Glögg vad är det
Mat: Olivolja
Kryddad mat








  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy