« Hem

Avdelningar
 » Kryddor
 » Mat
 » Medicin


Resurser
 » Arkiv
 » Länkar


Övrigt
 » In English
 » Om oss

Inlagd sill, kryddsill och sillkryddor

I Sverige är det vanligt med inlagd sill (kryddsill) smaksatt med s.k. sillkryddor.

Kryddpeppar, vitpeppar, senapsfrö, svartpeppar är det som är de vanliga komponenterna i sillkryddor. Kryddorna bevarar den feta sillen genom att minska härskningen (oxidationen) av fettet. De hjälper också till att skydda mot bakterier.

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se

Kanel, Lagerblad, morot, gullök, rödlök och purjolök användes också ofta för smaksättning av sill. Chili, curry, dill, ingefära, kanel och vitlök är andra ovanliga ingredienser i sillinläggningar.

Sillen läggs i en lag av salt, ättika och kryddor för att att konservera fisken. Vanliga sillinläggningar är löksill, matjessill, och senapssill.

Matjessill som i Sverige mest ätes vid midsommar är lagrad sill som kryddats med bland annat kanel, kryddpeppar och kryddnejlika.

I mindre mängder är inlagd sill ett bra födoämne som innehåller högvärdig protein och höga halter av viktiga omega-3 fettsyror.

Man bör dock vara försiktig med inlagd sill om man är känslig för salt. Ett sätt att minska salthalten är att undvika att äta den salta såsen.  Man kan dessutom försiktigt lätt pressa överskottsås ur sillbitarna. Det blir ändå en massa smak kvar fettet.

I Sverige sker nästan all produktion av inlagd sill i Bohuslän. Dominerande är ABBA med huvudproduktion i Kungshamn. Där sker alltmer av produktionen automatiskt. Minder fabriker med mer hantverksmässig produktion finns på flera andra platser t.ex. Klädesholmen med traditioner från 1700-talet.

Exempel på färdiga blandningar av sillkryddor:

Santa Maria:
Kryddpeppar, vitpeppar, senapsfrö, svartpeppar

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se


av Jim Olsson
Publicerad: Dec 14, 2006Tillbaka Upp Skicka
 

Ta makten i köket
Crème fraiche tillbaka till ursprunget
Vörtbröd vad innehåller det?
Vilka kryddor innehåller pepparkakor?
Kryddmax: Om mat med kryddorna i centrum
Inlagd sill, kryddsill och sillkryddor
Glögg vad är det
Mat: Olivolja
Kryddad mat
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy