« Hem

Avdelningar
 » Kryddor
 » Mat
 » Medicin


Resurser
 » Arkiv
 » Länkar


Övrigt
 » In English
 » Om oss

Vörtbröd vad innehåller det?

Många äter vörtbröd men få vet vilka kryddor och övriga ingredienser och det innehåller. Vi ger dig svaren.

Vörtbröd är ett kryddat matbröd som framförallt ätes under julen. De bakas av rågsikt, ofta kompletteras rågsikten med vetemjöl. Som degspad användes förr i världen hopkokad vört. Numera ersätts vörten av något liknande t.ex. julmust, lättöl, porter eller svagdrycka. Vanligen kryddas det med ingefära, pomerans och med russin. Andra vanliga kryddor i vörtbröd är kryddnejlika, kanel och kardemumma.

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se

Recept och ingredienser

ICA Vörtbröd ingredienser 2 portioner:

50 g smör eller margarin
1 flaska porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
1 pkt jäst (50 g)
1 dl mörk sirap
1/2 msk pomeransskal
1 tsk ingefära (malen)
1 tsk salt
1,3 l rågsikt
7 dl vetemjöl (6-7 dl)

Vår bostad, Vörtbröd ingredienser:

100 g margarin
2 flaskor porter (ca 6 dl)
4 dl mjölk
eller 1 påse (ca 1 dl) vörtkoncentrat + 9 dl vatten 75 g jäst 1 1/2 dl mörk sirap
2 msk malda pomeransskal (färdigt pulver)
eller 3 torkade pomeransskal (ca 2 msk finhackade)
1/2 msk salt
1 tsk malda kryddnejlikor
(2 - 3 dl russin)
ca 3 liter rågsikt (ca 1,7 kg)

Arla Vörtbröd ingredienser 2 st:

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Vörtbröd ett gammalt recept.

8 lit. (3 kannor) vört kokas ihop, tills 4 lit. (3 stop) återstå; då ilägges 100 gr. (1 fjärdedels skålp.) kokade och skurna pomeransskal, stött starkpeppar, ingefära och 7 decilit. (1 halfstop) sirap, hvilket allt tillsammans uppkokar. 6 kilogr. (15 skålp.) fint rågmjöl och 3 kilogr. (8 skålp.) hvetemjöl blandas tillsammans, hvaraf lägges i tråget så mycket som behöfves till degen, den heta vörten hälles därpå och svalas med litet söt mjölk och 100 gr. (1 fjärdedels skålp.) smör. Sedan degen, med jäsdeg af 3 decilit. (1 kvarter) varm mjölk, 6 decilit. (1 halfstop) färsk jäst och hvetemjöl är väl arbetad, strykes den jämn och ställes i värme; då den uppjäst, arbetas den på bordet i varmt mjöl, mera jäst strykes med en sked på, om så behöfves. Degen lägges åter i tråget, och då den för andra gången väl höjt sig utbakas långa bullar, hvilka läggas på spjäll, och gräddas ej förr, än de väl jäst upp och ugnen ej är för varm, ty de böra stå en half timme. När de äro gräddade, öfverstrykas de med vatten och läggas mellan sängkläder att kallna.

Husmanskost - En hjälpreda för sparsamma husmödrar (Projekt Runeberg) Adriana Hollberg (1815-1893), Stockholm 1896

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se



av Jim Olsson
Publicerad: Jan 7, 2007



Tillbaka Upp Skicka
 

Ta makten i köket
Crème fraiche tillbaka till ursprunget
Vörtbröd vad innehåller det?
Vilka kryddor innehåller pepparkakor?
Kryddmax: Om mat med kryddorna i centrum
Inlagd sill, kryddsill och sillkryddor
Glögg vad är det
Mat: Olivolja
Kryddad mat








  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy