« Hem

Avdelningar
 » Kryddor
 » Mat
 » Medicin


Resurser
 » Arkiv
 » Länkar


Övrigt
 » In English
 » Om oss

Krydda maten mera. Lök och vitlök kan skydda mot cancer.

Man bör att krydda till maten med lök men också andra kryddor och grönsaker. Skyddet gäller mot cancer i svalget och halsen, magcancer, livmodercancer, prostatacancer och ändtarmscancer.

Redan för några tusen år sedan trodde man att lökväxter speciellt gul lök (Allium cepa) och vitlök (Allium sativum) var nyttiga för hälsan i många avseende. Under modern tid har enstaka studier visat i liknande riktning när det gäller cancersjukdomar.

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se

En ital. forskargrupp beslöt sig därför att undersöka hur det förhöll sig med effekten av gul lök och vitlök på cancersjukdomar. Man kartlade därför matvanorna hos närmare 10 000 cancerpatienter. Cancerpatienterna åt lök upp till 14 portioner per vecka. Resultaten jämfördes med 15 000 friska kontrollpersoners matvanor. De friska kontrollpersonerna åt lök upp till 22 portioner per vecka.

Konsumtion av gul lök sänkte cancerfrekvensen signifikant.
Den skyddande effekten ökade vid högre intag av gul lök.

Risken för cancer i munhåla, svalg, en viss form av strupcancer och cancer i magmunnen minskade med omkring 80%.

Risken för cancer i livmoder och prostata minskade med omkring 70%.

Risken för bröstcancer och cancer i njurarna minskade med omkring 30%. Det innebär ett relativt svagt positivt samband.

Konsumtion av vitlök hade mindre positiv effekt mellan 10 - 60% beroende på cancerform. Den skyddande effekten av vitlök är bara helt säkerställd när det gäller några av cancersjukdomarna.

Djurexperiment och labexperiment med cancerceller har indikerat att vissa ämnen i lök och vitlök kan stoppa tillväxten av cancertumörer. Man tror att det är antioxidanter i lök och svavelorganiska ämnen från vitlök som har denna skyddande effekt.

Forskaren Carlotta Galeone som ledde studien anser att man bör att krydda till maten med lök men också andra kryddor och grönsaker.

Onion and garlic use and human cancer. Galeone et al. November 2006.

En populärvetenskaplig beskrivning publicerades, den 21 november, och spred sig sedan snabbt över klotet. Till svenska tidningar nådde nyheten långt senare den 16 december.

WebMD 21 november: Onions and Garlic May Prevent Cancers

Kommentar:
I den här typen av statistiska studier finns det många felkällor. Konsumtion av gul lök kan vara korrelerat andra faktorer som sänker risken för cancer. Dessa andra faktorer kan vara viktigare än gul lök för att skydda mot cancer. Forskarna påpekar själva att lökälskarna skydd kan bero på att de också äter andra nyttiga födoämnen samtidigt. Det kan t.ex. vara kryddor, frukter och grönsaker. Enligt de italienska forskarna verkar det t.ex. finnas synergistiska effekter mellan vitlök och tomat när det gäller skydd mot cancersjukdomar.

Observera att t.ex piperin (dominant i svartpeppar och vitpeppar) ökar kroppens upptag av vissa ämen. Det gäller t.ex. curcumin (dominant i gurkmeja och därmed vanlig curry) som man tror har en rad fysiologiska egenskaper bland annat anti-cancerogena effekter.

Andra undersökningar har visat att curcumin) och PEITC (phenethyl isothiocyanat) tillsammans mycket effektivt dödat cancerceller från prostatacancer i labförsök. PEITC är mycket vanlig i kålväxter t.ex. vitkål, rödkål, brysselkål.

Flaviola flytande kryddor 100% kryddor och matolja hittar du här: Flaviola.se

 av Jim Olsson
Publicerad: Dec 18, 2006Tillbaka Upp Skicka
 

Gurkmeja med curcumin mot Alzheimers?
Gurkmejaolja med curcumin bra för huden?
Svartpepparextrakt mot Vitiligo?
Kryddor och viktminskning
Capsaicin het och hälsosam?
Krydda maten mera. Lök och vitlök kan skydda mot cancer.
Curcumin från gurkmeja ett mirakelmedel?
Kryddor bra för hälsan enligt forskare
Medicin: Olivolja
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy