« Hem

Avdelningar
 » Kryddor
 » Mat
 » Medicin


Resurser
 » Arkiv
 » Länkar


Övrigt
 » In English
 » Om oss

Gurkmeja

Gurkmeja är sedan årtusenden en av de viktigaste kryddorna.

Gurkmeja (Curcuma longa) är en växt som har sitt ursprung i Sydostasien. Den odlas framförallt i Indien sedan fler tusen år. Andra stora producentländer är Kina, Taiwan, Indonesien, Sri Lanka och Australien. Gurkmeja är nära besläktad med ingefära. I båda fallen är det växtens rötter man använder som krydda. Rötterna kokas och torkas. De males ofta och då bildas ett vackert gult pulver. Efter färgen kallas det ofta indisk saffran.

Flaviola flytande gurkmeja: 100% kryddor och matolja. Några droppar ger dig smak och hälsa direkt!

Gurkmeja är mycket vanlig i indisk matlagning och ofta ingår ofta som huvudkomponent i curryblandningar. Smaken är aromatisk och ganska neutral. Den vackra gula färgen gör att det är en populär livsmedelfärg. Det används ofta för att färga senap och worchestershiresås. Gurkmeja innehåller curcumin, tre likartade föreningar, som ger den vackra färgen. 

Tusenåriga indiska traditioner om användning av gurkmeja, för invärtes och utvärtes bruk, har inspirerat till moderna medicinska studier. Curcumin i dessa undersökningar gett upphov till spektakulära resultat. Undersökningarna har väckt ett enormt intresse och curcumin har utmålats som en sorts mirakelmedicin.

Flaviola flytande gurkmejapeppar: 100% kryddor och matolja. Några droppar ger dig smak och hälsa direkt!av Jim Olsson
Publicerad: Nov 25, 2006Tillbaka Upp Skicka
 

Flaviola flytande kryddor: God smak direkt
Grillkrydda
Cayennepeppar (Kajennpeppar)
Kebabkrydda
Allkrydda
Curry kryddblandning i topp
Kryddpeppar
Kryddnejlikor
Kryddor vad är det
Peppar kryddornas kung
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy