« Hem

Avdelningar
 » Kryddor
 » Mat
 » Medicin


Resurser
 » Arkiv
 » Länkar


Övrigt
 » In English
 » Om oss

Svartpepparextrakt mot Vitiligo?

Svartpeppar är främst en matkrydda för invärtes bruk. Det används dock också av tradition utvärtes mot vissa hudproblem. Under senare år har svartpepparextrakt provats mot hudsjukdomen Vitiligo.

Vitiligo är en besvärlig sjukdom som bland annat leder till att huden blir vit (depigmenteras). Många blir inte tillräckligt hjälpta av existerande behandlingar och läkemedel.

Svartpepparextrakt är ett alternativ som under senare år i begränsade undersökningar gett hopp till många om bättring. Piperin (pepparämnet) och vissa andra ämnen i svartpeppar har under vissa förhållanden visat sig kunna öka antalet av den celltyp som producerar pigmenten i huden.

Flaviola svartpepparolja: 100% svartpeppar och rapsolja!

Engelska forskare undersökte i slutet av 1990-talet systematiskt olika växters effekter på hudsjukdomen vitiligo. Undersökningarna genomförde på pigmentceller i provrör. Forskarna fann att svartpepparextrakt i små mängder som tillfördes provrören kunde påverka pigmentcellerna att dela på sig och utveckla sig så att de började producera pigment. Det visade sig att det var flera liknade ämnen i svartpeppar utöver huvudämnet piperine som har denna positiva effekt på pigmentceller. Bäst resultat nådde forskarna med kloroformextrakt medan vattenextrakt var sämst. Det beror på att de aktiva ämnena är lipofila (fettälskande, löser sig mycket dåligt i vatten).

Forskarna gick vidare till djurförsök på speciella möss med brist på pigmentceller. Efter behandling av huden två gånger dagligen med svartpepparextrakt eller liknande under ett par månader visade det sig att mössen fick en kraftig förbättring av pigmentering. Biverkningarna var ringa med tillfällig lätt irritation och hudrodnad. Behandling med UV gav också en viss pigmentering. När UV-behandling kombinerades svartpepparextrakt direkt efter behandlingen med uppnåddes det klart bästa resultatet vad gäller pigmentering.

Resultaten finns publicerade i flera publikationer och patent. Patenten övertogs av ett USA-företag med målet att producera ett läkemedel. Jag har inte hittat någon info om statusen vad gäller ett kommersiellt läkemedel. Sådant kan ta många år ytterligare eftersom myndigheterna då kräver mycket omfattande tester på människor. Det är sannolikt att företaget försöker hitta och syntetisera speciella ämnen som går att patentera. Att patentera piller och hudpreparat baserade rakt av på svartpepparextrakt går inte att skydda eftersom det förekommit liknande produkter traditionellt under många år.

Forskarna själva anger i patent förslag på äta svartpepparextrakt
eller ämnen liknande pepparämnena. Den dosen de anger är inte speciellt hög. Det verkar röra sig om någon ml svartpepparolja tex typ Flaviola per dag. Det innebär nivåer per dag som många 10-tals miljoner människor konsumerar i världen utan problem. Nivåer som varit vanliga i många hundra år.

För information kontakta:
Jim Olsson, Arealia AB

jim.olsson@arealia.seav Jim Olsson
Publicerad: Feb 27, 2012Tillbaka Upp Skicka
 

Gurkmeja med curcumin mot Alzheimers?
Gurkmejaolja med curcumin bra för huden?
Svartpepparextrakt mot Vitiligo?
Kryddor och viktminskning
Capsaicin het och hälsosam?
Krydda maten mera. Lök och vitlök kan skydda mot cancer.
Curcumin från gurkmeja ett mirakelmedel?
Kryddor bra för hälsan enligt forskare
Medicin: Olivolja
  © 2006 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy